U sklopu zajedničkih aktivnosti usmjerenih na poticanje zdravih životnih navika, dobrobiti i očuvanja zdravlja djece i mladih, Nastavni zavod za javno zdravstvo Istarske županije, u suradnji s Istarskom županijom, organizirao je 1. stručni skup osnovnih i srednjih škola Istarske županije. Skup je održan 12. i 13. studenoga 2025. godine u prekrasnom prostoru Zajednice Talijana Pula / Comunità degli Italiani di Pola. Na skupu je prisustvovalo 70 sudionika – djelatnika škola te stručnjaka iz područja javnog zdravstva, kineziologije, odgoja i obrazovanja. Cilj je: razmijeniti znanja, iskustva i dobre prakse kako bismo zajedno gradili školsko okruženje koje potiče tjelesno, emocionalno i socijalno blagostanje učenika.
Prvoga dana, 12. studenoga, u jutarnjim satima održane su radionice za učenike srednjih škola uključenih u projekt „Škole zdravlja“, kojeg financira Istarska županija. Glavna tema radionica bila je: Što zapravo “probavljamo” – hranu, misli ili reklame? Kroz tri interaktivne, paralelne radionice učenici su istražili kako prehrambene poruke, društvene mreže i pritisci o izgledu oblikuju naše navike i način razmišljanja o hrani. Stručne suradnice NZZJZIŽ su vodile učenike putem kritičkog promišljanja, osvještavanja emocija i razvoja zdravstvene pismenosti.
Drugi dan, 13. studenoga bio je u potpunosti posvećen stručnom skupu – ravnateljima, nastavnicima i stručnim suradnicima osnovnih i srednjih škola. Sudionici su kroz predavanja, radionice i predstavljanje pilot-projekta „Škole zdravlja“, koji se od 2025.g. provodi u šest škola kojima je Istarska županija osnivač (OŠ Vladimira Nazora - Žminj, OŠ Marčana, OŠ „Vitomir Širola Pajo“ Nedešćina, TSŠ-SMSI „ Leonardo da Vinci“ Buje – Buie, SŠ primijenjenih umjetnosti i dizajna Pula – Pola i SŠ Eugena Kumičića Rovinj – Rovigno), dobili priliku upoznati nove pristupe jačanju mentalnog zdravlja, važnosti pravilne prehrane, tjelesne aktivnosti te održivih životnih izbora.
Na skupu je prikazan prvi prijedlog kuharice s receptima i fotografijama zdravih marendi prilagođenih srednjoškolcima. Naime, u Strukovnoj školi Eugena Kumičića Rovinj – Rovigno, 08. listopada 2025., učenici su, uz podršku svojih nastavnika i nutricionista NZZJZIŽ koji su osmislili recepte, pripremali zdrave marende prilagođene srednjoškolcima - 22 jela, slatka i slana, koje su kušali učenici SŠ iz Rovinja, ali i Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna – Pula – Pola te TSŠ- SMSI "Leonardo da Vinci" Buje – Buie, a degustacija je bila popraćena ocjenjivanjem i izborom najboljih marendi. Osim kulinarskog dijela, učenici ŠPUD-a su dokumentirali cijeli proces foto i video materijalima koje su uz vlastiti dizajn, koristili u izradi kuharice zdrave prehrane, namijenjene svim srednjim školama Istarske županije.
Pozvana predavanja bila su fokusirana na tri ključna aspekta zdravlja učenika: tjelesnu spremnost, mentalnu otpornost i prehrambene navike. Ovaj blok pruža sveobuhvatan uvid u cjelovito zdravlje učenika i poticaj za primjenu u školskom okruženju.
Docentica Mirela Šunda, s Kineziološkog fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, podijelila je najnovija saznanja i praktične pristupe za praćenje tjelesnog zdravlja učenika, te primjere kako nastavnici Tjelesne i zdravstvene kulture mogu primijeniti inovativne metode u nastavi. Docentica Ana Žnidarec Čučković, s Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, predstavila je kako krizne situacije mogu postati prilika za razvoj otpornosti te kako učenike i nastavnike osnažiti za suočavanje s izazovima i poticanje pozitivnih promjena. Nutricionistica NZZJZIŽ Katja Pilar predstavila je analizu i iskustva Savjetovališta za prehranu NZZJZIŽ, s naglaskom na prehrambene navike učenika, učestalost problema te smjernice za podršku i edukaciju u školskom okruženju.
Za kraj je uslijedio okrugli stol, koji je pružio priliku za povezivanje tema tjelesne aktivnosti, mentalnog zdravlja i pravilne prehrane te za razmjenu iskustava i praktičnih savjeta o tome kako škole mogu cjelovito podržati zdravlje svojih učenika.
Nakon dugogodišnjeg uspješnog organiziranja Znanstveno-stručnog skupa za predškolske ustanove, Konferencije o zdravim životnim stilovima „Zajedno s Vama do zdravlja“ te Gerontološkog skupa, NZZJZIŽ je s ponosom pokrenuo još jedan važan događaj zajednici – prvi stručni skup posvećen školama u Istarskoj županiji.
Zahvaljujemo predavačima i svima vama što ste svojim sudjelovanjem obogatili ovaj skup.
Nadamo se da će se od iduće godine još više škola uključiti u projekt „Škole zdravlja“ i zajednički graditi zdraviju i sretniju školsku i društvenu zajednicu promovirajući i jačajući zdravstvenu pismenost.