Novosti i aktivnosti

Novosti

Susret zdravih školskih marendi, 17.09.2025.

Ovogodišnji „Susret zdravih školskih marendi“ zajednički su organizirali OŠ - SE Giuseppina Martinuzzi, Nastavni zavod za javno zdravstvo Istarske županije (NZZJZIŽ) i Grad Pula.  Riječ je o događaju koji već tradicionalno spaja edukaciju, gastronomiju i promociju zdravih životnih navika, s posebnim naglaskom na pravilnu prehranu djece školske dobi. Prigodnim programom učenici OŠ-SE Giuseppina Martinuzzi su obilježili današnji  10. susret zdravih školskih marendi. Zbor je otpjevao pjesmu „ Ci vuole pazienza“ a orkestar blok flauti je predstavio jednu skladbu. Učenica 8. razreda Marina Verko je pozdravila prisutne i vodila program kojeg su osim uzvanika pratili učenici petih razreda i nižih razreda sa svojim učiteljima i razrednicima. U ime Škole prisutnima se obratio ravnatelj Luka Brussich koji je pozdravio i pohvalio današnju aktivnost naglasivši važnost i trud Škole i kuharica u praćenju kvalitete prehrane učenika što je jedan od prioriteta same Škole. Ravnatelj NZZJZIŽ Aleksandar Stojanović je pozdravivši učenike i prisutne izrazio zadovoljstvo dugogodišnjom suradnjom u ovom projektu, ali i u ostalima koje NZZJZIŽ promovira i razvija poput Vrtića zdravlja koji u drugoj godini rada ima 17 dječjih vrtića te pilot projekt Škole zdravlja koje u „nultoj“ godini okupljaju 3 osnovne i 3 srednje škole i koji se planira proširiti u 2026. Ravnatelj Stojanović je zahvalio na suradnji i otvorio mogućnosti za suradnju u svim segmentima koji će osigurati boljitak, dobrobit i jačati zdravstvenu pismenost. U ime Grada Pule – Pola obratila se Ivana Sokolov (službenica koja je privremeno ovlaštena obavljati poslove pročelnice). Pohvalivši samu aktivnost naglasila je važnost raznovrsne prehrane djece a pogotovo učenika u školi o kojoj se Grad Pula – Pola brine upravo ovakvih susretima na kojima i kuhari mogu naučiti i primijeniti nove i drugačije recepte. Naposlijetku je glavna kuharica OŠ-SE G.MArtinuzzi, Kristina Hudak izrazila zadovoljstvo današnjim danom jer se pripremilo raznolike, ukusne i nutritivno uravnotežene marende, osmišljene prema stručnim prijedlozima nutricionista Savjetovališta za prehranu NZZJZIŽ. Glavna kuharica je u svom obraćanju učenicima rekla da bi voljela da danas kušaju svu hranu a pogotovo riblje obroke. 
Pripremljena jela poslužena su kao primjer kako se, uz malo kreativnosti i dobru organizaciju, mogu osmisliti zdravi i privlačni obroci za djecu. Na meniju se danas našla prava mala gastronomska avantura: jesenska juha od bundeve, mrkve i leće, raznovrsne salate, domaća pašteta od srdela, tjestenina s lignjama, povrtno-morski rižoto, te dva maštovita slatka jela kojima se zaokružila kulinarska ponuda. Uzvanici i učenici imali su priliku kušati jela, ali i naučiti više o njihovim nutritivnim vrijednostima. Posebnu draž događanju daje činjenica da su upravo učenici preuzeli ulogu ocjenjivača, te svojim glasovima odabrali najuspješniju marendu. Nakon kušanja učenici su ocjenjivali jela pa su tako najviše zvjezdica dobili: riblji ćevapčići u lepinji ( ocjena 4,6), dva jela dijele drugo mjesto sa  ocjenom 4,5 a to su: rižoto od kozica i tikvica te tjestenina s lignjama. Posljednje, treće mjesto s ocjenom 4,3 zauzima kolač od jabuke. Da li je kolač na zadnjem mjestu jer je pripremljen s manje šećera ili djeca ne vole slatko, deserte? To ćemo pitati njih.
Dvojezičan promotivni letak „Plivaj u zdravlju – Nuotare in salute“, donosi praktične smjernice o važnosti redovitog uvrštavanja ribe i ribljih proizvoda u prehranu djece - učenika. Uz letak, ove su godine pripremljeni i posteri koji će se distribuirati svim osnovnim školama u Puli, kako bi se poruke o pravilnoj prehrani nastavile širiti među učenicima i nakon samog događaja. Poster će podsjećati učenike ali i roditelje na važnost pravilne i uravnotežene prehrane što uz letke povećava vidljivost same poruke današnjeg susreta. Glavni cilj „Susreta zdravih školskih marendi“ jest promocija pravilne, raznovrsne i uravnotežene prehrane kod djece školske dobi, ali i poticanje suradnje i razmjene iskustava među kuhinjskim osobljem. Na taj se način otvara prostor za trajno obogaćivanje školskih jelovnika novim, zdravim i inovativnim receptima, čime se doprinosi kvalitetnijem odgojno-obrazovnom okruženju i zdravijim životnim navikama djece. Važnost ovog susreta ne ogleda se samo u školskim klupama, već i u širem obiteljskom okruženju. Kada djeca u školi usvoje pozitivne prehrambene navike i prepoznaju vrijednost uravnoteženih obroka, ta se znanja i vještine prenose i u njihove domove. Time se stvara most između škole i obitelji, a zdrava prehrana postaje zajednički cilj roditelja, djece i nastavnika. Kroz ovakve inicijative djeca uče da je hrana mnogo više od pukog obroka – ona je temelj zdravlja, energije i pravilnog rasta. Ulaganje u zdravu prehranu u najranijoj dobi znači ulaganje u budućnost: u smanjenje rizika od kroničnih bolesti, u razvoj boljih koncentracijskih i kognitivnih sposobnosti, ali i u jačanje zajedništva obitelji kroz zdrave prehrambene prakse. Naš „Susret zdravih školskih marendi“ je važna karika u stvaranju zdravijih generacija, kojima zdrava prehrana nije nametnuta obaveza, već prirodan i radostan dio svakodnevice – kako u školi, tako i u obiteljskom domu.